Wie was Juliana van Stolberg

Op 15 februari 1506 is Juliana van Stolberg geboren in het Duitse plaatsje Stolberg. Door haar huwelijk met Willem van Nassau gaat ze als gravin van Nassau-Dillenburg door het leven. Juliana van Stolberg is een bekende vrouw in de Nederlandse geschiedenis omdat ze de moeder van Willem van Oranje is.

Juliana had 17 kinderen en 160 kleinkinderen.

Als kasteelvrouwe leefde ze op Kasteel de Dillenburg in Duitsland waar ze op 74 jarige leeftijd, op 18 juni 1580, overleed. Ze werd in haar tijd “de geliefde moeder van ons allen” genoemd. Deze bijnaam kreeg ze door haar zorgzaamheid voor haar kinderen, kleinkinderen, bedienden op het kasteel en de bevolking in de wijde omgeving.

Ze gaf leiding aan een grote gecompliceerde huishouding, onderhield een kruidentuin en maakte met de kruiden drankjes die ze uitdeelde aan mensen in de omgeving, haar gezin en de mensen op het kasteel. Samen met haar man stichtte zij een school voor adellijke kinderen. Ze steunde haar zonen in hun strijd in “De Lage Landen”. Haar rotsvast vertrouwen in God gaf haar kracht om door te gaan als er verdriet was, als er angst was, als er vertwijfeling was. Dit vertrouwen deelde ze met haar kinderen en kleinkinderen door haar brieven af te sluiten met de woorden: “vertrouw God in alles”.

Juliana van Stolberg, met recht een bijzondere vrouw.