Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid van kinderen is een zaak van school, ouders, politie en Veilig Verkeer Nederland. Op onze school is er een verkeerswerkgroep waarin ouders en leerkrachten participeren.
Deze werkgroep houdt zich bezig met de verkeersveiligheid rondom de school. U moet dan denken aan verkeerseducatie, overleg met de gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland, het theoretisch/praktisch verkeersexamen, aandacht voor de school/thuisroute enz.
Onze school is in het bezit van het Brabants Verkeersveiligheidlabel (BVL). Dit BVL is een kwaliteitskeurmerk. Een uiterlijke waardering voor de geleverde kwaliteitsverbetering op het gebied van verkeersveiligheid van de school. Met het BVL willen wij als school laten zien dat wij de verkeersveiligheid serieus nemen. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van onze plannen en andere ontwikkelingen op dit gebied Om de verkeersveiligheid rondom onze school te kunnen waarborgen hebben wij de volgende afspraken gemaakt:

Probeer zoveel mogelijk op de fiets of te voet naar school te komen. Komt u toch met de auto probeer dan de school/thuisroute te volgen. Dit houdt in dat we tijdens het halen en brengen van de kinderen de straat vóór de school als eenrichtingsverkeer beschouwen. De route loopt van west naar oost (Kloosterweg-Brabantlaan naar Cortembergstraat). Respecteer het parkeerverbod aan de overzijde van de straat. Parkeer uw auto uitsluitend aan de schoolzijde buiten de gele strepen. Parkeren op de groenstroken is verboden.

Leden van de verkeerswerkgroep zijn:

Leerkrachtenmevr. Marijke Huting
 

mevr. Rozemarijn Wink

mevr. Karin van Pelt

 

Oudersmevr. Marieke van Laarhoven - Verhoeven
 

mevr. Carin van de Water

Dhr. Erik Bouman

  
  
  

 

Tips en weetjes:

Vervoersprotocol per auto

 • Alle bestuurders dienen een inzittenden verzekering te hebben afgesloten, een geldig APK en een WA-verzekering te hebben.
 • De auto voldoet aan alle wettelijke eisen.
 • Het aantal kinderen dat vervoerd wordt is overeenkomstig het aantal zitplaatsen.
 • Jonge kinderen behoeven niet altijd in een autostoeltje of op een zittingverhoger. Voor ouders is het verplicht dat ze voor hun eigen kinderen die kleiner zijn dat 1,35 meter (of lichter zijn dan 36 kg.) wel een kinderzitje in de auto hebben. Voor andere kinderen is een zittingverhoger gewenst. Indien ouders voor hun eigen kinderen hiervan geen gebruik maken, is dat voor eigen risico.
 • Alle kinderen maken gebruik van de autogordels. De bestuurder is hiervoor verantwoordelijk.
 • De bestuurder is in het bezit van een rijbewijs.
 • De bestuurder houdt zich aan de algemeen geldende verkeersregels. Bekeuringen kunnen niet worden verhaald op de school.
 • Het kinderslot wordt geactiveerd.
 • De bestuurder onthoudt zich van roken, alcohol, verdovende middelen of medicijnen die van invloed zijn op het rijgedrag. Ook het belgedrag tijdens de rit is overeenkomstig de wettelijke eisen.
 • Het in file rijden naar de bestemming wordt zoveel mogelijk vermeden.

Onduidelijke en onveilige verkeerssituaties. U komt ze vast ook wel eens tegen. Het blijft dan meestal bij een ergernis, zonder dat de onveilige plek wordt opgelost. Maar onveilige situaties kunnen ongevallocaties worden; en dat willen we natuurlijk niet. Om onveilige plekken op te sporen bestaat er het Meldpunt Veilig Verkeer. Iedereen kan meehelpen het verkeer veiliger te maken. Want veilig verkeer is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Meld onveilige plekken! Dan werken we samen aan een prettiger en veiliger verkeer. Kijk op http://www.meldpuntveiligverkeer.nl/.


Tips om veilig naar school te gaan

Wat kunnen kinderen zelf doen?
Wil je veilig van en naar school? Dan hebben we de volgende tips voor jou :

 • Ga ruim op tijd van huis. Dan hoef je je niet te haasten en kun je beter opletten.
 • Neem je bagage veilig mee, onder stevige snelbinders, in een fietstas of in een rugzak. Hang nooit een tas aan het stuur.
 • Sla je linksaf met de fiets? Kijk altijd eerst achterom.
 • Ga nooit vlak voor een auto langs.
 • Rood licht betekent stoppen!
 • Luister niet naar muziek, dan hoor je het verkeer niet.
 • Fiets je in de groep? Stoei niet en let op elkaar.
 • Houd op een drukke weg allebei je handen stevig aan het stuur.
 • Ga nooit naast een vrachtwagen fietsen. Blijf er liever op ruime afstand achter. Dat is veel veiliger.


Wat kunt u als ouder(s) doen?
U kunt uw kind voorbereiden op de risico's die het loopt op weg van en naar school. Samen kunt u de belangrijkste verkeersregels doornemen en de route van en naar school verkennen. Als uw kind oud genoeg is om te fietsen, dan kunt u samen naar school gaan fietsen. Uiteindelijk is uw zoon of dochter oud genoeg om het alleen te doen.

Om gezien te worden is naast fietsverlichting goede reflectie op de kleding belangrijk.

Breng uw kinderen niet, of zo min mogelijk met de auto naar school. U brengt hiermee andere kinderen in gevaar, omdat de drukte en chaos rondom school door autogebruik toeneemt. Wanneer u ver van de school woont, parkeer dan de auto niet in de straat van de school, maar een stukje van de school vandaan. U kunt samen het laatste stuk lopen.

Andere weggebruikers: wat kunt u doen?
Kinderen gedragen zich anders in het verkeer. U kunt er rekening mee houden dat kinderen geen minivolwassenen zijn. Ze kunnen heel veel dingen nog niet, zoals bijvoorbeeld uit hun ooghoeken kijken. Of ze weten niet precies waar geluiden vandaan komen. De belangrijkste activiteit van kinderen is bovendien spelen en ze denken vaak niet na voordat ze iets doen. Daardoor kunnen ze plotseling oversteken, uitwijken of andere onverwachte dingen doen.
Op uw hoede zijn en uw snelheid aanpassen, vooral in de omgeving van scholen, zorgt voor een grotere veiligheid van kinderen in het verkeer.

Rijd 30 kilometer per uur in een woonwijk en bij een school.
Geef kinderen zoveel mogelijk voorrang.
Denk aan brommers en scooters op de rijbaan.

 

In Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik worden de routes van het praktisch verkeersexamen permanent bewegwijzerd.
Door deze routes permanent te bewegwijzeren kunnen leerlingen ook buiten schooltijden het praktisch verkeersexamen oefenen, wat bijdraagt aan het slagingspercentage en de verkeersveiligheid van uw kind. Wanneer u op onderstaande link klikt, zult u de route van het praktisch verkeersexamen op kaart en beschrijving van de route aantreffen.

Het praktisch verkeersexamen vindt plaats in groep 7. U kunt natuurlijk al in eerdere leerjaren een gedeelte van de route oefenen met uw kind.

Fiets examen route Waalwijk 2014.pdf

Plattegrond route praktisch verkeersexamen Waalwijk.pdf